selectie-trio_cortado-46-lowres

Sinds december 2012 vormen Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink Trio Cortado. De drie blazers kennen elkaar van hun gezamelijke studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het trio, met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet, viel al snel bij het publiek in de smaak. 

 

Gregor Servais is een Nederlandse portretfotograaf gevestigd in Den Haag

De unieke bezetting heeft wel als gevolg dat er geen enkel stuk voor deze combinatie van instrumenten was geschreven. Eén oplossing hiervoor is het zelf bewerken van bestaande muziek. Dit geeft het trio de mogelijkheid veel verschillende muziek te spelen. Meesterwerken uit de klassieke tijd (Bach, Beethoven, Mozart) worden afgewisseld met recenter repertoire (Ravel, Debussy, Honneger en Schumann) en met 'moderne muziek' van onder andere Elliott Carter. De arrangementen die Trio Cortado speelt zijn allemaal door de spelers zelf gearrangeerd. 

 

Het maken  van compleet nieuwe muziek laten ze liever over aan hun componerende collega's. Een aantal daarvan ging de uitdaging aan. In augustus 2013 is 'Slot Machine' van Christiaan Richter in première gegaan. Dit is het eerste stuk dat speciaal voor Trio Cortado is gecomponeerd, en Richter maakt hierin gebruik van maar liefst 9 instrumenten: piccolo, fluit, altfluit, hobo, althobo, esklarinet, klarinet in A- & Bb-klarinet en basklarinet. In het najaar van 2013 is Leonard Evers' 'Unpretentious but Virtuosic Minutes' aan het repertoire toegevoegd. De laatste aanwinst is ‘End of Summer’ van Ruben Naeff.

 
Inmiddels heeft Trio Cortado flink aan de weg getimmerd. Trio Cortado speelde onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een aantal stukken van een concert in de zomer van 2013 is uitgezonden op Radio 4, waar het trio in september 2014 ook live te gast was (bij Opium op 4). In 2013 werd de halve finale bereikt van het Internationale Kamermuziekconcours Almere. 

 

 

Gregor Servais is een Nederlandse portretfotograaf gevestigd in Den Haag

Hannah (1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Eline van Esch, Thies Roorda en Rien de Reede en behaalde uiteindelijk haar masterdiploma bij Marieke Schneeman aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Ze is als remplacant te horen in verschillende orkesten en ensembles, zoals bijvoorbeeld het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Asko|Schönberg en geeft fluitles in de omgeving van Den Haag.

 

Naast de moderne fluit deed Hannah ook een bijvak traverso, de barokke voorloper van de dwarsfluit. Sinds kort verdiept Hannah zich ook in de psyche van Trio Cortado.

 

 

www.gregorservais.nl

Arthur (1989) begon met hobolessen bij Ali Groen. Na een hobostudie bij Hans Roerade, Lucas Macias Navarro, Karel Schoofs en Alexei Ogrintchouk behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Naast Trio Cortado is Arthur ook te horen in verschillende orkesten en ensembles door het hele land. Hij speelt bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Het Gelders Orkest.

 

Behalve hobospelen geeft Arthur les, én is hij een begenadigd arrangeur. Het grootste deel van het repertoire van Trio Cortado is door hem gearrangeerd! Arthur is ook het culinaire geweten van Trio Cortado.

 

www.gregorservais.nl

Jasper (1985) studeerde aanvankelijk Politicologie aan de Universiteit Leiden maar besloot na het behalen van zijn bachelordiploma zijn weg in de muziek te vervolgen. Aan het Koninklijk Conservatorium studeerde hij bij Ab Vos, en behaalde hij zijn masterdiploma als student van Pierre Woudenberg.

 

Als remplacant speelt hij bij onder meer Het Gelders Orkest, Asko|Schönberg en het Radio Filharmonisch Orkest. Sinds augustus 2015 is Jasper tweede- en esklarinettist van het Residentie Orkest.

 

Jasper neemt een deel van de arrangementen voor zijn rekening. Daarnaast legt hij Trio Cortado graag vast op de gevoelige plaat.